onsdag den 3. august 2011

'Jaws' - nr. 115

Man skal lede længe og vidt, for at finde et menneske der ikke kender til den legendariske film Jaws (aka Dødens Gab) - og måske den endnu mere berømte titel melodi (duh.. dum........ duh dum.... duh dum duh.. duh dum dum dum.. - kan du høre det for dig?) På trods af den status, så må jeg pinligt indrømme at jeg ikke har set den før. Og så er det jo smart at vi har fundet på denne her IMDB challenge.


Recap:
Den lille turistby Amity bliver en sommer terroriseret af en stor Hvid Haj, der har valgt byens strandparadis som dets private fødested. Byens politichef vil øjeblikkeligt lukke byens strande, til stor frustration for byens borgmester og borgere, som finansielt lever på sommerræset. Efter flere forsøg på at standse hajen, drager politichefen, en marine biolog og en fisker ud på det store hav for at sætte en stopper for terroriseringen.

Elefantvurdering:
Som jeg nævnte ovenover, så havde jeg faktisk aldrig set filmen før - hvilket faktisk er lidt løgn, for jeg har set nogle klip. Og disse klip, er sikkert grunden til jeg aldrig har set filmen i sin helhed. For hajen, for at være helt ærlig, ser meget falsk ud. Så jeg kunne ikke forstå hvorfor så mange mennesker syntes at filmen er så uhyggelig.

Ja, jeg blev hurtigt sat på plads efter filmen blev puttet i DVD'en. For den er faktisk ret uhyggelig - jeg hoppede i hvert fald i sofaen en del gange! Og bare det - at en film fra 1975 (jep, du hørte rigtigt..) formår at få mig til at hoppe i sofaen - indtjener en par elefanter til filmens vurdering.

Men det er ikke alt. For der er nogle enkelte ting der virkelige får filmen til at spille (pun intended). En af disse er vinklerne, og generelt den måde filmen er optaget på. For der går rigtig lang tid inden vi overhoved  ser den meget urealistiske haj ordenligt - og til den tid, så er frygten så godt på plads, at det gør faktisk ikke noget, at hajen ser så fake ud. Derudover, er det ret genialt, at man ofte ser situationen fra hajens perspektiv - endnu en måde at vi undgår at se selveste hajen. Og det fungerer virkelig godt, for det forhøjer spændingen (og frygten..). Og det i samarbejde med den legendariske titelmelodi.. ja, behøves jeg at sige mere!

Derudover fortjener castet også lige to thumps up.


I sidste ende er der ikke meget andet at gøre, end at give filmen 5 elefanter. For folk ligesom mig, der troede at filmen ville være mere kikset end uhyggelig pga. den uhyggelige haj - tro om igen. Skynd jer at leje, låne eller købe den, for der er en grund til at den ligger nr. 115 på listen over bedste film nogensinde.

4 kommentarer:

 1. Jeg har set Jaws for mange, mange, mange år siden, og jeg må indrømme, at jeg kan intet huske af den, så det kan være man lige skulle se den igen :)
  Specielt nu hvor du har givet den en så god anmeldelse :D

  - Maj :)

  SvarSlet
 2. Hehe, det er godt Maj. Og når det går så mange år i mellem er det fedt at se en film, man allerede har set, igen. Den er som ny :) Glæder mig til at høre hvad du synes denne gang :)

  SvarSlet
 3. Hæhæhæ! Jeg har faktisk ikke set den endnu, men vi har haft den stående i over et halvt år efterhånden... planen var, at vi skulle bruge den til en filmaften, men tiden gik, og pludselig var det sommer - og det er stadigvæk for lyst til, at det kan betale sig at holde filmaften, så der går nok et par måneder, inden jeg får gjort noget ved det :-)

  Men jeg kan se, at jeg kan glæde mig til at se den - tak for anmeldelsen :-)

  SvarSlet
 4. Hehe, ja sådan er det nogle gange. Nu er sommeren ved at blive dårlig igen (det holdte ikke længe!) så nu er der i hvert fald en undskyldning for at smide den på :) Og det var da så lidt - tak fordi du læser med :)

  SvarSlet