fredag den 19. april 2013

E-bøger vs. fysiske bøger

Hvis I ikke har lagt mærke til det, så er jeg meget glad for at læse. Men jeg er også meget glad for gadgets, og jeg ejer derfor selvfølgelig en Kindle (en e-bogs læser). Jeg er MEGET begejstret for min Kindle og har brugt den rigtig meget de sidste fem måneder, fordi min læselyst lige pludseligt gik i overdrive. Mit problem er bare, at jeg kan godt lide at eje de fysiske bøger også. Derfor blev jeg inspireret til at skrive dette lille blogindlæg, da jeg jeg læste Cecilies indlæg omkring food blogs vs. kogebøger.

En Kindle er smart. Rigtig smart. Og den er bare smartere end fysiske bøger, på alle måder.
- Bøgerne er nemme at købe. Du kan gå ind i amazon store både på din Kindle og på din computer, bruge 1-click purchase (hvor du kun klikker én gang og produktet er købt) og bogen er lynhurtigt (10 sek ca) leveret til din Kindle via amazon whispernet (wi-fi skal bare lige være slået til ;))
- Du kan have over 1000 bøger på et lille device. Det betyder, at de ikke fylder så meget på hylden, og du derfor ikke skal fylde hele dit hus med bøger. Du kan have alle bøgerne med på ferie, uden at kufferten bliver tungere. Og når Kindlen er så lille, er den nem at slæbe med i offentlig transport, lige meget hvor mange sider bogen er på.
- Bøgerne er oftere billigere. Specielt hvis du er vant til at købe bøger i de danske boghandlere. De bøger jeg har liggende på min Kindle ligger fra 0 $ (klassikere såsom Jane Austen fx.) til omkring 12 $. Derudover har jeg mange, som jeg har fået for få dollars via. Kindle daily deals. Du skal bare være opmærksom, at siden vi sidder i lille DK og ikke USA, kan nogle af bøgerne være dyrere. Men generelt er der masser af gode tilbud at hente.
- Mange forfattere er begyndt at self-publish. Det betyder at mange bøger kun kan findes i e-bog, da det er en nem måde for forfattere et springe forlaget over. Dette er også en af grundende til at mange bøger ofte er utroligt billige.

Mange mennesker holder sig fra e-bogs læsere, da de bedre kan lide at sidde med den fysiske bog i hånden. Det er en problematik jeg hurtigt kom over, og jeg foretrækker nærmest at sidde med den, fremfor en fysisk bog. Den er ikke så bøvlet, da den vejer meget mindre og du kan uden problemer sidde med en kop kaffe i hånden samtidigt med at du bladrer og læser.

Min problematik (som egentlig er baggrunden for dette indlæg) er, at jeg godt kan lide at have bøger stående på hylden hvor de pynter og vises frem! Derfor har jeg, på trods af alle de ovenstående forklaringer på hvor smart en Kindle er, købt mine sidste 10-12 bøger i fysisk form. Hvor de er dyrere, tungere, fylder mere og er bøvlet at læse imens man sidder og spiser havregryn. Og (!) hvor man skal vente i 5-10 dage inden de er leveret. MEN nøj hvor er det en tilfredsstillende følelse at udpakke den store amazon pakke og stille de pæne bøger på hylden. En følelse Rikke beskriver meget god lige her.

Min løsning på dette (i realiteten åndssvage) problem er en kombination af at kigge på udseendet, prisen (mellem UK og US amazon) og generelt hvilke der passer bedst som digital eller fysisk bog.

Har I en holdning til e-bøger vs. fysiske bøger, og er jeg virkelig den eneste med dette lille dilemma?

Jeg vil lige påpege, at jeg kun har engelske bøger på min Kindle, da jeg intet har imod at læse engelske fremfor danske bøger. Så jer der skal have bogen på dansk, får lidt problemer med en Kindle (men jeg har ikke sat mig meget ind i hvordan det kan løses). Derimod findes der mange andre selskaber der laver e-bogs læsere, der kan være mere oplagte for den almindelige dansker. Jeg er bare en kæmpe fan af Amazon, og derfor skulle e-bogs læseren selvfølgelig være en Kindle. 

5 kommentarer:

 1. Endnu en fordel ved Kindle: jeg lider ret ofte af migræne og det er altså rarere for øjnene og hovedet at læse på en Kindle. Desuden er det smart, at man kan ændre skriftstørrelse, så man - hvis man nu ligger på maven på en strandseng - bare kan lægge sin Kindle på jorden og justere skriftstørrelsen så den passer til afstanden

  Min far er storforbruger af sin Kindle. Han har den i lommen, så han altid har en bog at læse i, når han er til lægen, på posthuset osv.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er fuldstændig rigtigt. De ting havde jeg glemt. Plus at hvis man lider af migræne er en reel e-bogs læser meget bedre, end fx. at læse på en iPad. Og jeg har ofte benyttet mig af, at man kan ændre skriftstr.

   Og fedt at høre med din far! Jeg ville aldrig ha' kunne overtalt min, fordi han var så dårlig til alt moderne. Det samme med min mor :)

   Men får din far så bøgerne på dansk? Og hvordan gør han det? Eller det kan være han bare læser på engelsk..?

   Slet
 2. Nu er jeg ikke til Kindle som sådan, jeg er en Kobo Glo fan ;-)

  Jeg må sige at jeg er ganske begejstret for at læse digitale bøger, men jeg må indrømme at min favorit bliver nu engang klassiske papir-bøger. De er bare mine favoritter. Det er ikke bare det at eje dem og have dem stående, det er også dét at sidde med dem fysisk i hånden, føle dem og dufte dem, som er noget helt specielt. Det er noget som digitale bøger ikke kan hamle op med, endnu.

  Når jeg læser digitale bøger så er det typisk klassikerne som kan hæntes gratis fra nettet, ARC's, og danske bøger. Jeg bor ikke i Danmark og har på den hårde måde funde ud af at fragt omkostningerne til Holland hurtigere bliver dyrere end selve bøgerne, så dem er jeg begyndt at købe digitalt i stedet! Det er desværre ikke alle internet boghandlere (som f.eks. www.play.com eller www.bookdepository.com) som har danske bøger der interesserer mig i deres repertoire!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Rita :)

   Jeg kender faktisk ikke til Kobo Glo, men efter en hurtigt google søgning, synes jeg da den ser pænt sej ud. Så kan da godt forstå du er glad for din.

   Og det har du helt ret i. Tror nemlig også at det er en af de essentielle faktorer, der gør at alle folk ikke er hoppet med på den digitale bølge. Det er bare noget helt andet at sidde med, dufte og mærke den fysiske bog. Men så er det heldigt at du, i dit tilfælde, har mulighed for at få ebøger til en fornuftigt pris, når fragten er så dyr :)

   Slet
 3. I kan eksempelvis bruge Calibre og omdanne epub filer så de kan læses på jeres Kindle. Hvis i gør det kan i sagtens hente e-bøger fra sider som www.ebogreolen.dk osv.

  SvarSlet